نارسایی دریچه میترال | علائم و نشانه های نارسایی دریچه میترال
این بیماری که به عنوان نارسایی میترال نیز شناخته می شود، یک اختلال شایع دریچه قلب است. هنگامی که به نارسایی میترال مبتلا هستید، دریچه ی قلب شما به خوبی بسته نمی شود و همین باعث می شود، زمانی که قلب منقبض می شود خون از طریق دریچه میترال، به عقب نشت دهد. این کار مقدار خونی که به بدن پمپ می شود را کاهش می دهد.
عملکرد قلب
قلب یک پمپ است که شامل چهار ناحیه است: دهلیز راست، بطن راست، دهلیز چپ و بطن چپ. خونی که به قلب باز می گردد اول در دهلیز راست و سپس در بطن راست جریان مییابد. خون از بطن راست به ریه ها پمپ می شود، جایی که اکسیژن اضافه می شود. سپس خون از طریق دهلیز چپ به حفره های سمت چپ قلب باز می گردد. سپس به بطن چپ جریان می یابد، که خون را از طریق آئورت به بقیه بدن پمپ می کند.
قلب به صورت ریتمیک منقبض و ریلکس میشود. این عمل باعث تغییر فشار در قلب میشود که به قلب اجازه می دهد با ریلکس شدن از خون پر شده و با منقبض شدن، خون را به بدن پمپ کند.
چهار دریچه درقلب وجود دارد:
- دو دریچه ناحیه بالایی یعنی دهلیز ها را از ناحیه پایینی یا بطن ها جدا میکنند. در سمت راست، دریچه تریکوسپید دهلیز راست را از بطن راست جدا می کند. در سمت چپ، دریچه میترال دهلیز چپ را از بطن چپ جدا می کند.
- دو دریچه قلب را از رگ های خونی اصلی جدا می کنند: یکی بین بطن راست و ریه ها (دریچه پولمونیک) و دیگری بین بطن چپ و آئورت (دریچه ائورت) است.
این دریچه ها شامل فلپ هایی به نام Leaflets یا Cusps هستند که باز و بسته می شوند تا اطمینان حاصل شود که جریان خون به قلب ادامه می یابد.
نارسایی میترال چیست؟
نارسایی دریچه میترال زمانی است که قلب منقبض میشود، خون از طریق دریچه میترال به عقب و به دهلیز چپ نشت می کند. در نارسایی خفیف دریچه میترال و نوع شدید آن، خون کمتری از قلب به بدن پمپاژ می شود. اگر مقدار نارسایی کم باشد و پیشرفت نکند، نشت خون عواقب قابل توجهی ندارد.
اگر نارسایی قابل توجه (متوسط تا شدید) وجود داشته باشد، بطن چپ باید سخت تر کار کند تا نیاز بدن به خون دارای اکسیژن را تامین کند. با گذشت زمان، عضله قلب (میوکاردیوم) و سیستم گردش خون تحت یک سری تغییرات برای حفظ این افزایش تقاضا قرار می گیرند. این تغییرات به طور کلی در مراحل مختلف در طول سال ها و حتی دهه ها بسته به مقدار خونی که به عقب نشت می کند و چگونه قلب به نارسایی دریچه میترال واکنش نشان میدهد، رخ می دهد. علت نارسایی دریچه میترال نیز تاثیر می گذارد که چه زمانی قلب به نارسایی دچار میشود.
علل نارسایی دریچه میترال
مقدار ناچیزی از نارسایی میترال در ۷۰ درصد بزرگسالان وجود دارد. نارسایی شدید تر در بزرگسالان کمتر شایع بوده. هنگامی که نارسایی شدید اتفاق می افتد، می تواند نتیجه یک ناهنجاری در دریچه قلب یا یک بیماری قلبی دیگر، از جمله موارد زیر باشد:
۱-پرولاپس دریچه میترال
پرولاپس دریچه میترال زمانی اتفاق می افتد که بافت Leaflets دریچه میترال تغییر شکل داده و کشیده می شود تا Leaflets به طور عادی کنار هم قرار نگیرند. این حرکت غیر طبیعی دریچه ممکن است اجازه دهد خون از بطن چپ به دهلیز چپ نشت کند. اگر چه اکثر افراد مبتلا به پرولاپس دریچه میترال تنها نارسایی خفیف دارند، برخی از آنها نارسایی شدید دارند.
۲-اندوکاردیت عفونی
اندوکاردیت عفونی، عفونت دریچه های قلب است که توسط باکتری ها، قارچ ها یا سایر ارگانیسم هایی که به جریان خون حمله می کنند ایجاد می شود. همانطور که میکروارگانیسم ها به دریچه ها می چسبند و رشد می کنند، ساختارهای غیر طبیعی (با اسم پوشش گیاهی) در دریچه های قلب ایجاد می شوند. پوشش گیاهی می تواند از بسته شدن دریچه میترال به طور جلوگیری کند و باعث میشوند خون نشت کند. دریچه قلبی که غیر طبیعی بوده، بیشتر احتمال دارد که اندوکاردیت را در مقایسه با دریچه ای که طبیعی است، توسعه دهد.
۳-تب رماتیسم
تب روماتیسمی یک بیماری در سراسر بدن است که زمانی اتفاق می افتد که باکتری ایجاد کننده گلودرد استرپتوکوک درمان نشود. تب روماتیسمی باعث التهاب دریچه های قلب و همچنین عوارض دیگر می شود. تب روماتیسمی در حال حاضر در کشورهای توسعه یافته غیر معمول است، اگرچه هنوز هم در کشورهای ضعیف تر رخ می دهد.
۴-ناهنجاری مادرزادی قلب
کودکانی که با انواع خاصی از ناهنجاری های قلبی متولد می شوند می توانند نارسایی دریچه میترال را توسعه دهند.
۵-بیماری های قلبی دیگر
نارسایی دریچه میترال می تواند پس از انواع دیگری از بیماری های قلبی مانند حمله قلبی یا سایر آسیب های عضلانی قلب ایجاد شود.
۶-تروما
تروما قفسه سینه به ندرت می تواند باعث شکستگی آکوردهایی شود که Leaflets میترال را در موقعیت طبیعی خود نگه می دارند. Leaflet هایی که متصل نیستند، به شدت حرکت میکنند و باعث نشت میشوند.
علائم و نشانه های نارسایی دریچه میترال
اکثر افراد مبتلا به نارسایی میترال هیچ علائمی ندارند. افراد مبتلا به نارسایی خفیف تا متوسط ممکن است هرگز علائم یا عوارض جدی نداشته باشند.حتی در افراد مبتلا به نارسایی شدید، ممکن است هیچ علائم یا نشانه ای وجود نداشته باشد تا زمانی که بطن چپ از کار بیوفتد، ریتم غیر طبیعی قلب ایجاد شود (فیبریلاسیون دهلیزی) یا فشار خون ریوی رخ دهد.
فشار خون ریوی زمانی اتفاق می افتد که فشار خون در شریان ریوی افزایش می یابد. این باعث افزایش حجم کار سمت راست قلب می شود و ارائه مقدار کافی خون اکسیژن دار به بدن را دشوار می کند.افراد مبتلا به نارسایی شدید و بزرگ شدن بطن چپ ممکن است در نهایت علائم و نشانه های نارسایی قلبی را ایجاد داشته باشند که شامل ضعف و خستگی، تنگی نفس در حین کار یا استراحت و یا Edema (جمع شدن غیر طبیعی مایع در پاها یا شکم) است.
تشخیص نارسایی دریچه میترال
ممکن است پس از اینکه پزشک شما با یک استتوسکوپ به قلب شما گوش می دهد و سوفل قلب را می شنود تشخیص بدهد که شما نارسایی دریچه میترال دارید. سوفل ناشی از صدای جریان نا آرام خون است که از طریق دریچه میترال به عقب جریان دارد.
برای مشاوره آنلاین می توانید به وب سایت دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.