آیا می دانستید خانم ها بیشتر از آقایان به عفونت ادراری مبتلا می شوند؟
در حقیقت عفونت ادراری جزو بیماری های عفونی بسیار شایع بین همه انسان ها است که ممکن است هر بخشی از دستگاه ادراری از جمله کلیه ها، حالب ها، مثانه و مجرای ادراری را تحت تاثیر خود قرار دهد. اکثر مواقع این عفونت در ناحیه تحتانی دستگاه ادراری به وجود می آید. طبق تحقیقات انجام شده، خانم ها 50 درصد بیش از آقایان مبتلا به عفونت ادراری می شوند. وجود این عفونت در ناحیه مثانه ممکن است کمی دردناک و سخت باشد و در صورتی که به کلیه ها سرایت کند، عواقب بسیار خطرناکی در بر خواهد داشت. علائم رایج آن شامل میل شدید به ادرار و بروز درد و سوزش زمان ادرار کردن است. اکثر این عفونتهای دستگاه ادراری به وسیله باکتریها به وجود می آیند، ولی گاهی اوقات به علت رشد بیش از اندازه قارچها و در موارد نادر، ویروسها به وجود می آیند. UTI معمولا مطابق علائم و آزمایش نمونه ادرار و توسط بهترین دکتر مجاری ادراری در تهران تشخیص داده می شود. اگر می خواهید دکتر متخصص در این زمینه بیابید، می توانید به سایت های تاپتنا، جراحا، پزشکا24، پزشک خوب و … مراجعه کنید.
عفونت ادراری چه علائمی دارد؟
عفونت ادراری به طور معمول علائم خاصی دارد که این علائم متناسب با سن، جنسیت و این که چه ناحیه ای از دستگاه ادراری آلوده گردیده باشد، تغییر می کند. در برخی موارد امکان دارد تا چند روز با هیچ نشانه ای مواجه نشوید و یک لحظه بروز کند. علائمی که عفونت ادراری در بزرگسالان دارد و به دلیل عفونت قسمتهای تحتانی دستگاه ادراری (مجاری ادراری و مثانه) رخ می دهد، شامل موارد زیر اند:
- احساس سوزش در ادرار
- داشتن تکرر ادرار بدون دفع ادرار بسیار زیاد
- تمایل برای دفع سریع ادرار
- دفع کردن ادرار خونین
- دفع کردن ادرار کدر و ابری
- دفع کردن ادراری که رنگی شبیه به کوکاکولا یا چای دارد (نشانهای از وجود خون در ادرار است)
- دفع کردن ادراری که بوی تند و بدی دارد
- احساس درد در ناحیه لگن که در خانم ها به خصوص در مرکز لگن و اطراف ناحیه استخوان شرمگاهی
- احساس درد مقعدی در مردان
از جمله نشانه های عفونت ادراری که در بزرگسالان بروز می کند و بیشتر به دلیل عفونت قسمتهای فوقانی دستگاه ادراری (کلیهها و حالبها) می باشد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس درد در قسمت فوقانی بدن مثل کمر و پهلوها
- تب و لرز
- حالت تهوع
- استفراغ
- خستگی
- وجود خون در ادرار
بیشتر شدن میزان عفونت ادراری در این بخش از دستگاه تناسلی ممکن است سبب کاهش فشار خون ، کاهش دمای بدن، شوک و مرگ گردد. از این رو حتما بعد از مشاهده علائم ذکر شده، برای درمان به موقع آن اقدام کنید.
انواع عفونت ادراری
عفونت ادراری انواع مختلفی دارد که در ادامه می خواهیم شما را با آن ها بیشتر آشنا کنیم:
1 عفونت مثانه (سیستیت) : به طور معمول این نوع از عفونت ادراری توسط باکتری اشرشیاکلی به وجود می آید. با این وجود، برخی مواقع سایر باکتری ها نیز مسئول ظهور آن ها می باشند. آمیزش جنسی می تواند سبب بروز سیستیت گردد که لزوماً به انجام فعالیت جنسی کامل نیاز خاصی ندارد. بهتر است بدانید که اکثر خانم ها به علت داشتن آناتومی خاص (فاصله کوتاه مجرای ادرار تا مقعد و دهانه مجرای ادرار تا مثانه) بیشتر از آقایان در برابر خطر سیستیت قرار می گیرند. در صورتی که فردی مبتلا به عفونت مثانه باشد، ممکن است تب خفیف، فشار و گرفتگی در ناحیه شکم و پشت خود را نیز تجربه کند.
2 عفونت مجرای ادراری : این نوع عفونت ادراری زمانی رخ می دهد که باکتری های گوارشی از ناحیه مقعد به بخش مجرای ادرار پخش می شوند. به دلیل آن که مجرای ادرار زن به واژن بسیار نزدیک است، عفونت های مقاربتی از جمله تبخال، سوزاک، کلامیدیا و مایکوپلاسما ممکن است سبب بروز عفونت ادراری شوند.
3 عفونت کلیه (پیلونفریت) : پیلونفریت از نوع شدید و حاد نوعی عفونت ناگهانی و شدید در کلیه است. در صورتی که یک نفر به این بیماری مبتلا شده باشد، به طور معمول علائمی از جمله درد در قسمت بالای کمر و پهلوها، تب بالا، لرز، خستگی و تغییرات خلقی را احساس خواهد کرد. این مشکل خود جزو مشکلات اورژانسی در نظر گرفته می شود و در صورت مشکوک شدن باید بلافاصله توسط پزشک بررسی شود.
روش های پیشگیری از عفونت ادراری
در صورتی که می خواهید ار بروز عفونت ادراری جلوگیری کنید، می توانید به برخی نکات توجه کنید که در ادامه ذکر می شوند:
- شما باید سعی کنید که در طول روز مایعات فراوان، مخصوصا آب بنوشید. نوشیدن آب کمک شایانی به رقیق تر شدن و دفع بیشتر ادرار میکند. این مسئله موجب می شود که باکتریها از دستگاه ادراری تان پیش از آغاز عفونت دفع شوند.
- در رابطه با خانمها باید ذکر کنیم که بهتر است آن ها زمان شستشن بدن شان بعد از ادرار کردن و پس از اجابت مزاج، از ناحیه جلو به عقب این کار را انجام دهند تا اجازه انتقال یافتن باکتریهای ناحیه مقعد به واژن و مجرای ادرار ندهند. تلاش خود را کنید که پس از هر سری شستشو، بدن تان را با یک دستمال نخی تمیز خشک کنید.
- بعد از داشتن مقاربت جنسی، هر چه سریعتر مثانه تان را خالی کنید. در ضمن جهت کمک کردن به دفع اکثر باکتریها، یک لیوان آب کامل بنوشید.
- مصرف کردن اسپریهای خوشبوکننده یا محصولات زنانه دیگر از جمله دوش واژینال و پودر در ناحیه تناسلی ممکن است سبب تحریک مجرای ادرار شود.
- روش کنترل بارداری تان را تغییر دهید. دیافراگمها یا کاندومهای دارای اسپرمکش میتوانند در رشد باکتریها تاثیر بسزایی داشته باشند.
کلام آخر
عفونت ادراری جزو عفونت های بسیار رایج در بدن انسان ها است که بین خانم ها شیوع بیشتری دارد. بهتر است همه افراد برای جلوگیری از بروز این مشکل، برخی توصیه ها را عملی کنند و به سلامت بدن خود بیشتر اهمیت دهند. ما نیز سعی کردیم در این مقاله مطالب مفیدی در رابطه با این موضوع در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا شما اطلاعات کافی در این حوزه کسب کنید. از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید از شما بسیار ممنونیم و در صورتی که هر گونه انتقاد یا پیشنهاد در رابطه با عفونت دستگاه ادراری دارید، می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.